📕 RECENZIA: (ne)Dámsky gambit

Je Dámsky gambit aj pre pánov? To je otázka! A Janka má odpoveď, pretože vyšachovala recenziu na knihu!

Knihu prečítala a recenziu napísala… chvíľka napätia… Janka Magicová, ktorá nielen pekne fotí knihy, ale ešte radšej o nich píše na jej Instagram profile @jankina.kniznicka.

„Beth Harmonová je nezabudnuteľným výtvorom – Dámsky Gambit je Tevisovým najpútavejším a najsrdcervúcejším dielom.“  Takto začína opis knihy z pohľadu Jonathana Lethema. Prečo by mal s týmto súhlasiť každý zarytý milovník a čitateľ fikcie, drámy a histórie? Drahý čitateľ, prinášam ti recenziu, ktorá možno bude na prvý pohľad obyčajná a budeš si klásť otázky či je toto dielo naozaj hodné povšimnutia, no ja ťa presvedčím, že je!

Akoby to bolo len pred pár dňami, keď sa na výslnie dostal najžiadanejší seriál od spoločnosti Netflix (a doteraz to tak stále je) Dámsky Gambit. Človek, ktorý si ho ešte nestihol omrknúť, tak musí okamžite spraviť, a tí čo ho už majú prelúskaný z každej strany ho pozerajú (veľmi nečakane) od začiatku. Pýtate sa prečo? Beth Harmonová vzniesla do sveta šachu niečo nové, čo tam predtým nebolo. A ruku na srdce, dokonalejší herecký výkon sa od nej ani nedal čakať. Mnohým nám svojou rebelskou povahou vyrazila dych, módne kreácie zas polahodili nášmu oku a o všetko ostatné sa postaralo priam dokonalé herecké obsadenie. A tak niet divu, že seriáloví maniaci presedlali na knižnú predlohu, ktorá sa našťastie vydala v naozaj správnom a rýchlom čase. Áno, tá podobnosť so seriálom je takmer stopercentná, takže si kniha právom získava moje sympatie.

Veľmi oceňujem, že autor sa zbytočne netočí okolo horúcej kaše a v úvode nám predstaví všetko čo potrebujeme vedieť. Beth je hodená do priepasti a už od detstva to má ťažké. Hrať šach s pánom Shaibelom v suteréne, ktorý mlčí a nerád vysvetľuje by bola pre niekoho hrôza, pre Beth to bol začiatok jej sľubnej šachovej kariéry, ktorá sa začala črtať na zvláštnom mieste. Postupne prejdeme až do dospelosti hlavnej hrdinky a máme tú česť zažiť jej dospievanie, pády aj postupy. Pre bežného smrteľníka, ktorí k šachu nikdy nepričuchol, je možno pojem Sicílska obrana či otvorená hra len nejaký výplod fantázie. Ale ono to má skutočný význam. A jediným šťastím je to, že autor na nás bral ohľad a vysvetlil nám to čo najjednoduchšie.

Aká musí byť hlavná postava v knihe aby ste ju hneď na začiatku neposlali kade ľahšie? Stačí keď si spomeniem na silnú, krásnu, odvážnu a priebojnú Beth a mám chuť čítať len také knihy, v ktorých by vystupovala práve ona. Všetky jej vlastnosti a energia, ktorá z nej vyžarovala, ma len utvrdili v tom, že takéto hlavné hrdinky potrebujú byť nie len v knihe, ale aj v reálnom svete. Prostredie sa točí okolo Ameriky, Ruska či Francúzska a minulé šesťdesiate roky priam kričia, aj keď sú už nenávratne späť, aby sa vrátili aj do dnešnej spoločnosti. Čo viac si priať od Dámskeho Gambitu, veľkolepej historickej drámy? Aj všetky duše naplnené láskou sa dočkajú, muži hrajú v živote Elizabeth dôležitú úlohu. Pozornému čitateľovi neunikne, ako sa zo silnej hráčky šachu, pre ktorý obetuje aj to posledné, stáva troska a najviac si to odnáša jej psychická stránka. No stojí to všetko za to aby bola slávnou, alebo je to len chvíľková záležitosť? Otázky na odpovede objaví vášnivý čitateľ medzi riadkami, presne v štrnástich pútavých kapitolách.

Ak by som to mala zhrnúť, poviem len toľko, že momentálne ma nič neoslovilo viac ako Dámsky Gambit. Je to jedna tých kníh, ktorú neodložíš skôr než v neskorých večerných hodinách a na druhý deň sa tešíš, že sa opäť ponoríš do príbehu. Ostala som milo prekvapená, ako veľmi je zachovaná seriálová predloha verzus kniha, pretože práve rozdielnosť medzi týmito dvoma vecami je pre všetkých čitateľov sklamaním. Kniha si ma získala na 120% a verím, že aj teba drahého čitateľa, som oslovila a prinútila sa zamyslieť nad tým, že možno jedného dňa ju budeš aj ty hrdo odporúčať ostatným. A možno sa budeš po dočítaní zamýšľať nad tým, či sa ti podarí jedného dňa naraziť na minimálne jedno podobné dielo tomuto, ktoré ukradne tvoje srdce a nedá ti spať ešte dlho po prečítaní.

PS: Mysli na to, že absolútne nemusíš byť majstrom šachu Európy len preto, aby si si prečítal o šachu. 😀 Choď do toho, priučíš sa niečo nové a informácie nikdy nie sú na škodu. Veď koniec koncov, možno o tebe ešte niekedy budeme počuť a aj obyčajná kniha ako je táto, ťa môže presvedčiť skúsiť novú hru. Každý raz niekde začal, ani samotná Beth nespadla z neba učená.