⭐ Agatha Christie: Dáma, ktorá surfovala na morských vlnách

Životný príbeh Agathy Christie bol jedna veľká detektívka. Neveríš? Uveríš! Čítaj ďalej, dozvieš sa viac aj o ….

Detektívne romány, ktoré počas života napísala, postavy, ktorým vdýchla život, pozná celý svet. Elegantný pán Hercule Poirot, či slečna Marplová – literárne postavy, ktoré dôvtipom vyriešili každú záhadu, majú jedno spoločné – výnimočnú a skromnú matku, Agathu Christie.

O živote pani spisovateľky vyšli mnohé knihy a dokumenty, ktoré zachytávali úspechy a pády jednej z najpredávanejších ženských spisovateliek. Apropo, doposiaľ na celom svete bolo predaných približne 3 miliardy výtlačkov. Viac predaných exemplárov má len Biblia, či diela od Shakespeara.

💡 Vedeli ste, že…?

⭐ Agatha Christie bola prvá Európanka, ktorá sa učila surfovať na morských vlnách v exotickom Havaji

⭐ upokojoval ju pohľad na domček z karát

⭐ úspech kníh spočíva v ,,jednoduchosti,” aby zápletke pochopil každý čitateľ

⭐ počas 1. svetovej vojny pracovala ako zdravotná sestra, pričom vďaka tejto skúsenosti získala poznatky o výrobe jedov, ktoré zužitkovala pri písaní kníh (otrávenie jedom figuruje vo vyše polovici detektívnych románov)

⭐ román Vražda na zámku Styles bol recenzovaný vo farmaceutickom magazíne pre dôkladný opis získania a výroby jedu

⭐ pre rodinné problémy, keď jej manžel oznámil, že sa chce rozviesť, odišla z domu a ubytovala sa v hoteli pod priezviskom manželovej milenky. Jej „záhadné“ zmiznutie bolo top témou bulvárnych plátkov, kedy počas 10 dní ju hľadalo 15 000 ľudí. Pobyt v hoteli prezradili traja hudobníci na polícii. Od tohto momentu sa Christie cítila ako štvaná zver médií.

⭐ bola vášnivá cestovateľka. Pri ceste Blízkym východom spoznala svojho druhého manžela, archeológa Maxa Mallowna.

Informácie sme čerpali z tohto článku a dokumentu Tajomstvo Agathy Christie (2014).

Prezraď, máš obľúbenú detektívku, ktorú napísala Agatha Christie? Neváhaj a napíš Gorile na Facebook pod článok alebo komentuj tu.