📜 Kráľovské čítanie do bežných dní? 👑Gorila hovorí a píše áno!

… a doplňuje písmenká a slová: Ak ťa zaujíma kráľovská rodina z ostrovov, kde za zvuku Big Benu si môžeš vychutnať anglické raňajky, pozri si tipy na čítanie.

👑Gorila by sa mohla rozpísať o kráľovskej rodine, ktorú pozná celý svet od Kamenici nad Cirochou až po Sydney, no diplomaticky sťa kráľovsky to neurobí! Odporučí ti však dve knižné novinky, v ktorých si vieš prečítať všetko, dokonca aj pikošky!

 

Kráľovná

Jedinečný životopis kráľovnej Alžbety II.

Kráľovná Alžbeta II. bola pre milióny ľudí na celom svete stelesnením britskej monarchie. Korunu zdedila v roku 1952 a na tróne strávila sedem desaťročí, teda dlhšie než ktorýkoľvek jej predchodca. Jej panovanie zahŕňalo podstatnú časť povojnových dejín Spojeného kráľovstva − od hospodársky drsných začiatkov päťdesiatych rokov minulého storočia až po éru covidu-19.

Matthew Dennison ponúka detailný a zasvätený pohľad na Alžbetin životný príbeh od detstva cez dospievanie až po panovanie v ére bezprecedentných zmien. Zaznamenáva jej radosti a triumfy, ale aj sklamania a útrapy.

 

Náhradník

knižná spoveď princa Harryho

Než prišiel o matku, považovali ho za bezstarostného, ľahkovážneho náhradníka vážnejšieho dediča. Smútok ho však zmenil. Mal problémy v škole, hneval sa a cítil sa osamelý, a keďže z matkinej smrti vinil médiá, nikdy sa nezmieril so životom vo svetle reflektorov. Ako dvadsaťjedenročný vstúpil do britskej armády.

V jeho živote tak prevládla disciplína a dve bojové misie z neho doma spravili hrdinu. Lenže čoskoro sa cítil ešte väčšmi stratený, trpel posttraumatickou stresovou poruchou a silnými panickými záchvatmi. No predovšetkým nedokázal nájsť skutočnú lásku.