📕 RECENZIA: Bridgerton (aj) Vojvoda a ja

Prvá a overená recenzia, ktorá prešla krutým krstom knižnej džungle. Začítaj a prečítaj si knižný názor na knižnoseriálový hit posledných týždňov.

Knihu prečítal a recenziu napísal… chvíľka napätia… Radoslav Irša, ktorý stojí aj drží pevne v rukách s prstami na klávesnici projekt Arty film&book.

„Milý čitateľ, tvoj oddaný autor je bezpochyby nadšený, že sa mu konečne podarilo dostať do svojich nedočkavých rúk prvý diel romantického hitu s názvom Bridgerton. Spisovateľka Julia Quinnová sa nejednému z nás dostala do povedomia najmä vďaka seriálovej adaptácii na Netflixe. Musím sa priznať, drahý čitateľ, napriek tomu, že nepatrím do cieľovej kategórie, vlna ma zasiahla celkom presne. A ja som sa veru oddane nechal strhnúť, čo bez hanby priznávam. Preto bolo samozrejme viac než jasné, že pri vidine originálneho textu mi zažiarili oči vzrušením. A výsledok? Až teraz si milý čitateľ, autor tohto článku, bezpodmienečne uvedomuje, aké pochabé bolo od neho oslovovať ťa v mužskom rode. Odteraz a navždy budeš, milý čitateľ, už len milá čitateľka. Pretože tento autor si až pri knihe samotnej, uvedomil oveľa intenzívnejšie, levanduľový závan predtým neprebádaného územia červenej knižnice.“

Pozorný divák spomínanej seriálovej adaptácie knihy Bridgerton, určite rozpoznal, že som sa v úvode tohto článku, inšpiroval klebetnou lady Whistledownovou. Jej charakteristický hlas (nahovorený Julie Andrewsovou) ma popravde sprevádzal nielen počas čítania úryvkov lady Whistledownovej, ale aj zvyšným textom knihy. Už len táto skutočnosť jasne napovedá, že som bol pri čítaní knihy viac než ovplyvnený seriálovým hitom. Slovo hit je v tomto prípade viac než vhodné, pretože Bridgerton sa stal vôbec najsledovanejším seriálom od Netflixu. Čo by možno ani nebolo tak veľkým prekvapením, vzhľadom na to, aký výrazný ohlas má vo svete osem kníh série Bridgerton.

Prvá kniha s názvom Bridgerton Vojvoda a ja, venuje svoju pozornosť výhradne dvojici hlavných hrdinov. To, že Daphne Bridgertonová a Vojvoda z Hastingsu sú hlavnými protagonistami knihy je očakávateľné už len zo samotného názvu prvej knihy. Avšak, nová čitateľka by sa nemala nechať ovplyvňovať seriálom ako takým. Je jasné, že veľa z nás, dosiaľ nedotknutých vplyvom kníh Julie Quinnovej, siahne po knihe najmä z dôvodu seriálu. Ale bola by chyba domnievať sa, že pôjde o obyčajné prerozprávanie audiovizuálneho diela. Opäť platí, že tieto dve média nemožno vierohodne porovnávať. Toto uvedomenie bude pre niekoho pozitívom, pre iného možno negatívom, Pravdepodobne záleží od čitateľky a jej očakávaní. Jednu skupinu možno zamrzí, že v knihe nefiguruje toľko postáv, koľko by sme možno očakávali, ale dej sa venuje výhradne len spomínanej dvojici protagonistov. Druhú skupinu naopak poteší, že kniha ide po vlastnom chodníčku a prináša nám ucelený romantický pohľad na jeden vzťah.

Napriek tomu, že Bridgerton je dobová romantická literatúra, nečakajte text tradičnej klasickej literatúry. Julie Quinnová píše priamo, vecne, dokonca až jednoducho. Romantický príbeh je preto vhodný najmä pre nenáročné čitateľky. Také, ktoré siahajú po romantickej knihe tohto kalibru v rámci relaxu a nerušeného oddychu. Quinnovej dialógy a prednes si udržujú moderný tón. Odtiaľto možno pramení aj inšpirácia seriálovou modernosťou. Quinnová si jasne vyberá svoju čitateľskú kategóriu a prináša nám korenistý a vášnivý vzťah bez okolkov. Kniha je v tomto ohľade rýchla a priamočiara. Nezdržuje sa hlbšími popismi, ani zbytočne nevybočuje od svojho jasne stanoveného cieľa. A týmto cieľom je samozrejme okamžite zaujaťrozvášniť nejedno ženské srdce.

Bridgerton Vojvoda a ja je nezameniteľná romantická kniha s vyváženou dávkou erotiky a nezaobaleného opisu vášnivého vzťahu. Ani v tomto prípade sa však nevyhneme istej kontroverzii, ktorú si kniha u niektorých čitateliek vyslúžila. Ide o jeden z milostných momentov medzi hlavnými hrdinami, nebezpečne bilancujúcim na okraji znásilnenia. Kontroverzia je o to silnejšia, že daný moment ostáva bez zaslúženého vysvetlenia. Výsledkom je naopak šťastné vyvrcholenie. Daný moment si môžeme vysvetliť vlastnou interpretáciou. Napriek tomu je však zaujímavé, že v tomto prípade nie je obeťou žena, ale prekvapivo muž. Nič to nemení na skutočnosti, že čitateľky ostanú v príjemne provokatívnom naladení, čo k danému žánru pravdepodobne patrí.