📕 RECENZIA: Čudná príhoda so psom uprostred noci

Čudná príhoda so psom uprostred noci je ďalšia krásna kniha s veľmi špecifickým názvom, ktorý nejedného čitateľa na love knižných titulov okamžite zaujme.

Knihu by sme mohli pokojne prihlásiť do klubu, „Literárne diela s divným názvom“. Medzi čestnými členmi by sme našli tituly ako Muž, ktorý si mýlil manželku s klobúkom alebo Zvláštní smutek citrónového koláče.

Čudná príhoda so psom uprostred noci by sa v tejto spoločnosti veru nestratila. Ba práve naopak. V klube divných titulov na špeciálnej polici by sa priam vynímala. Nie príliš hore, ani príliš dole. Pekne na úrovni očí.

Ktovie, čo by na tieto knihy povedal náš hlavný hrdina. Asi by veru nebol dvakrát nadšený. Pätnásťročný Christopher, trpiaci Aspergerovým syndrómom, by totiž podobné názvy nemusel úplne ohodnotiť, keďže sám neznáša metafory. Neznáša neistotu. Svet okolo seba berie skôr doslovne. Logicky. Aj preto malý chlapec zbožňuje matematiku, astronómiu a navyše nikdy neklame. Podobne ako čísla. Ani tie neklamú. Prirovnania, to je už iná vec. Chlapec vidí svet okolo seba ako prvočísla. „Myslím, že prvočísla sú ako život,“ hovorí. „Sú síce logické, ale aj keby ste celý čas na nič iné nemysleli, neprídete na žiadne pravidlo.“

Príbeh knihy začína vraždou psa. Christopherovej susede, pani Shearsovej, niekto prepichol psa vidlami. Ten pes sa volal Wellington a jeho vražda ponúka ponurý pohľad. Pes leží na zemi a z tela mu trčia do výšky sa týčiace záhradnícke vidly. Za bežných okolností by sa náhodný okoloidúci nad týmto hrôzostrašným výjavom prinajhoršom vyšokoval a potom by bez ostychu ďalej utekal do práce, do obchodu alebo na autobus. Malý Christopher, ale dozaista nie je bežný okoloidúci. Chlapec zo psa vytiahne vidly, vezme ho do náručia a postíska ho. Silno. Oveľa podstatnejšie je ale jeho nasledujúce rozhodnutie vypátrať Wellingtonovho vraha. A tak sa začína detektívny román Christophera Boona.

Kniha britského spisovateľa Marka Haddona vyšla originálne ešte v roku 2003. O rok neskôr sme si ju mohli prečítať už aj v slovenčina. No a tento rok prichádza na scénu jej nové vydanie. A je to dobrá správa, pretože aj takto si kniha nájde svojich nových čitateľov, ktorí by sa ku knihe inak zrejme ani nedostali. Povedzme, že ja som jedným z nich. Čudná príhoda so psom uprostred noci je rozprávaná z pohľadu malého chlapca. Týmto spôsobom nám je umožnené vnímať jeho vlastné myšlienky a názory na svet okolo seba. Nedokážem s istotou posúdiť, ako vierohodne sa Haddon približuje k mysli chlapca trpiaceho autizmom, ktorého škála príznakov je veľmi rôznorodá a stupňovaná, no Christophera nám bez rozdielu na naše reálne skúsenosti, vykresľuje pútavo komplexne a ľudsky.

Christopher nás ako hrdina príbehu drží vo svojej moci. Aj vďaka nemu a jeho prednesu je čítanie knihy zábavné a pútavé. Vďaka chlapcovi sa dozvieme množstvo zaujímavých a poučných informácií, ktoré veľmi pekne dopĺňajú detektívny príbeh. Niekedy nám Christopher vysvetľuje logickú hádanku, inokedy nás oboznámi s prvými prípadmi fotografických fotomontáží. Pretože toto je v skutočnosti Christopherova kniha. Jeho detektívny román. A práve aj preto chlapec neváha do textu zahŕňať obrázky a ilustrácie. Aj tie veľmi pôsobivo dotvárajú jeho rozprávanie, najmä potom vtedy, keď ide o reálne príklady z matematiky, astronómie alebo histórie.

Čudná príhoda so psom uprostred noci sa v druhej polovici preklopí do oveľa dynamickejšieho režimu. Príbeh sa viac zamotáva a Christopher počas svojho pátrania po Wellingtonovom vrahovi, objavuje ešte oveľa viac z vlastného života. Práve vtedy sa ešte intenzívnejšie dostáva do popredia Christopherova porucha osobnosti. A sympatie, ktoré v nás chlapec bezpochyby zanecháva, sú vystavované opačnej strane mince.

Haddon rozohráva neistý vzťahový trojuholník medzi Christopherom a jeho rodičmi. Povahy sa viac odhaľujú a hromadiace sa napätie vyúsťuje do kritických rozhodnutí. Čudná príhoda so psom uprostred noci začína vraždou psa. No zdanlivo nevinné, či až detské, pátranie po vrahovi, nás privádza do oveľa osobnejšieho rozuzlenia.

Knihu prečítal a recenziu napísal… chvíľka napätia… Radoslav Irša, ktorý stojí aj drží pevne v rukách s prstami na klávesnici projekt Arty film&book.