Gorila radí: Knihy pre detektívne talenty 

Už nemusíš hľadať ten najlepší knižný kriminálny prípad, Kráľ Gorila to urobil za teba! Inšpiruj sa pri výbere vianočného darčeka týmito tipmi!

Knižnica sa im prehýba pod váhou zločinu od Nesba a Dána a vyšetrovacie praktiky ovládajú lepšie než krajský inšpektorát a forenzná príručka dokopy. Ak práve nemajú poruke žiadnu detektívku, vidia potenciálneho páchateľa v každom v ich okolí. Zbav detektívne talenty abstinenčných príznakov niektorou z kriminálok!

Dominik Dán: Nevieš dňa, nevieš hodiny 

Pripravovaná kniha Nevieš dňa, nevieš hodiny odkrýva prípad, ktorý má veľa otáznikov.

Detektívny tím na čele s Richardom Krauzom má za úlohu vyriešiť, na prvý nevyriešiteľný prípad…. V Biblii nájdeme poučný odkaz, že človek ani netuší, kedy sa priblíži jeho koniec. Ak je však niekto nepoučiteľný a postaví sa osudu, sú z toho len problémy.

 

Jorn Lier Horst: Keď sa more upokojí

William Wisting vyráža v jeden hmlistý večer do terénu – pri lekárni v Staverne totiž našli ležať muža so strelnými ranami.

O pár hodín neskôr a niekoľko kilometrov ďalej nachádza polícia zuhoľnatené ľudské pozostatky a keď more vyplaví ďalšiu čerstvú mŕtvolu, je skúsenému vyšetrovateľovi jasné, že zrejme čelia kriminálnemu prípadu netušených rozmerov.

 

Daniel Silva: Nové dievča 

Jedna z najúspešnejších špionážnych sérií všetkých čias pokračuje devätnástou časťou – dych vyrážajúcim trilerom o podvode, zrade a odplate.

Do exkluzívnej súkromnej školy vo Švajčiarsku prichádza každé ráno krásna dievčina s havraními vlasmi, sprevádzaná autokolónou hodnou hlavy štátu. Jej identita je zahalená tajomstvom.

Jozef Karika: Čierny kruh: Koniec mafie

Jozef Karika tentoraz prináša veľký román o tenkej hranici medzi dobrom a zlom, úspechom a pádom, minulosťou a súčasnosťou nášho štátu aj o križovatke, na ktorej sme sa ako spoločnosť ocitli.

Leto 2003. Mafia deväťdesiatych rokov stráca moc. Čo však prichádza namiesto nej?
Čerstvo vyštudovaný Milan Ostrý nastupuje do úradnej funkcie.

 

Michael Hjorth a  Hans Rosenfeldt: Vyššia spravodlivosť

Policajný psychológ Sebastian Bergman sa pomaly vyrovnáva s myšlienkou, že jeho spolupráca s oddelením vrážd sa končí, a vracia sa k prednášaniu. Nie však nadlho.

Bergmanova dcéra Vanja sa zamestná v Uppsale ako kriminalistka a pustí sa do vyšetrovania série znásilnení. Prípady vyvolajú vlnu strachu, páchateľ napadá ženy odzadu, injekčnou striekačkou im vpichne uspávaciu látku a na hlavu im navlečie vrece.

Robert Bryndza: Deväť brestov 

Robert Bryndza je pripravený dobyť svet ďalším bestsellerom

Na scénu prichádza vyšetrovateľka Kate Marshallová, ktorá zažila kruté poníženie a teraz musí bojovať nielen o svoju povesť, ale aj o holý život… Kate Marshallová bola vychádzajúcou hviezdou londýnskej metropolitnej polície. Mladej ambicióznej vyšetrovateľke sa podarilo chytiť obávaného sériového vraha známeho pod prezývkou Kanibal z Deviatich brestov.

Chris Carter: Kat 

V losangeleskom kostole leží pred oltárom zakrvavené bezhlavé telo kňaza. Je starostlivo naaranžované, nohy má vystreté, ruky prekrížené na hrudi, ale najhroznejší pohľad je na hlavu psa, ktorú má vrazenú do krku.

Detektív Robert Hunter sa sprvu domnieva, že ide o rituálnu vraždu. Ale keď sa objavia ďalšie telá, zmení názor.

 

Jo Nesbo: Nôž

Dramatický záver knihy Smäd bol len začiatok. V pripravovanej novinke si Harry Hole siahne až na úplne dno. Priprav sa na ostrý knižný Nôž.

V dvanástej časti krimisérie je Harry Hole tam, kde bol na začiatku, alebo skôr ešte o level nižšie. Milovaná Rachel je preč. Nadobro. Tentokrát neušiel on, vyhodila ho. Vracia sa teda na ulicu Sofies Gate, do bytu o poschodie nižšie, ako bol byt, ktorý si prenajímal predtým, než sa znovu stal človekom.

David Lagercrantz: Dievča, ktoré musí zomrieť (Milénium 06)

V štokholmskom parku zomrie bezdomovec. Na prvý pohľad to vyzerá ako bežné tragické úmrtie, no patologičke Fredrike Nymanovej sa čosi nepozdáva a osloví Mikaela Blomkvista.

Blomkvist sa tak trochu nechcene začne zaujímať o prípad. Bezdomovca opakovane počuli blúzniť o švédskom ministrovi obrany Johannovi Forsellovi.

 

Peter Šloser: Mafiánska poprava? 

Prvotina bývalého policajta Petra Šlosera nás zavedie do fiktívnej pohraničnej dediny Híd, kde sa odohráva príbeh, ktorý vychádza z reálnych udalostí.

Oveľa významnejšie veci s dosahom aj na vyšetrovanie vraždy sa však odohrávajú v hlavnom meste, kde biele goliere rozhodujú o tom, či do správnych kresiel zasadnú správni šéfovia, ktorí pôjdu vrahom po krku, zatiaľ čo iní sa stretávajú s mafiánmi na pumpách a berú od nich hotovosť.

Agathia Christie: Slečna Marplová a záhady

Luxusne vybavená, bohato ilustrovaná kniha s kazetou obsahuje 56 poviedok.

Príbehy so slečnou Marplovou dopĺňajú poviedky, v ktorých síce nevystupuje žiadny známy detektív Agathy Christie, ale ktoré presvedčivo dokazujú jej spisovateľské majstrovstvo.

Stefan Ahnhem: Motív X

Fabian Risk bdie pri lôžku dcéry Matilde v Helsingborskej nemocnici. Postrelili ju, leží v kóme – a vinu pripisuje sebe.

V tom čase brutálne zavraždia jedenásťročného chlapca, prisťahovalca zo Sýrie. Je to rasistický útok? Mestská kriminálna polícia sa púšťa do komplikovaného vyšetrovania prípadu. Pribúdajú ďalšie zdanlivo náhodné vraždy a Liljaová, Bralo a ostatní z helsingborskej polície sa pri prenasledovaní viacerých páchateľov ocitnú pod príliš veľkým tlakom.

Robert Galbraith: Smrtiaca biela

„Videl som, ako zabili dieťa!“ S týmito slovami vtrhne dezorientovaný mladý muž do kancelárie súkromného detektíva Cormorana Strikea a núti ho, aby vyšetroval zločin, svedkom ktorého sa stal ako malé dieťa.

Billy je evidentne psychicky narušený a Strike netuší, že jeho prípad sa skončí vraždou ministra a odhalením temných rodinných tajomstiev.

Camilla Läckberg: Zlatá klietka

Nová napínavá séria kráľovnej švédskej krimi.

Na pohľad sa zdá, že Faye má všetko. Perfektného manžela, milovanú dcérku a luxusný byt v najlepšej štvrti Štokholmu. No čoraz nástojčivejšie ju prenasledujú temné spomienky z detstva vo Fjällbacke. Cíti sa ako väzeň v zlatej klietke. Pre svojho manžela Jacka sa vzdala všetkého, hoci kedysi bola silná ambiciózna žena.

 

Zoznam kníh je súčasťou vianočnej kategórie Knihy pre detektívne talenty.