📕 RECENZIA: Nesnesitelná lehkost bytí

Nesnesitelná lehkost bytí je najznámejší román Milana Kunderu. Román, ktorý ho medzinárodne preslávil a vyniesol ho do popredia, ako jedného z najvýznamnejších spisovateľov druhej polovice 20. storočia.

Kunderovo dielo sa po autorovej nedávnej smrti (zomrel 11. júla 2023 vo veku 94 rokov) opäť dostáva do bližšieho povedomia širšej verejnosti. Nesnesitelná lehkost bytí sa potom na základe onej smutnej správy oveľa intenzívnejšie ponúka, ako prvá možnosť spoznať slávneho autora; alebo po dlhých rokoch odkladania knihy, (čo je prípad aj samotného autora tejto recenzie), konečne preťať niť knižnej prokrastinácie, a presvedčiť sa, prečo má Kundera tak výrazné miesto na poli svetovej literatúry.

Kniha rozpráva príbeh lásky, osudu a životného údelu človeka. Hlavným hrdinom a hrdinkou príbehu sú Tomáš a Tereza. Tomáš je chirurg a večný sukničkár. Zlom prichádza až v momente, keď spoznáva Terezu, ktorú nedokáže vedome zaradiť do ľahkého teritória prázdneho sexu a namiesto toho si ju vezme za ženu. Láska a sex sú pre Tomáša dva rozdielne svety, ktorých sa chirurg nedokáže zbaviť. Avšak napriek bezstarostnému životu starého mládenca sa Tomáš nedokáže, a vo finále ani nechce, zbaviť „záťaže“ v podobe Terezy. Toto je len jeden z večných protikladov románu. Tomu samozrejme podlieha už samotný názov knihy. V epicentre diania tak ostáva filozofický problém slobody, ľahkosti, ale aj bezvýznamnosti ľudského života. Otázne ostáva, či tvrdenie gréckeho filozofa Parmenidesa spomínané v knihe, že „ľahkosť je pozitívna, ťažkosť negatíva“, naozaj obstojí.

Milan Kundera sa dá charakterizovať ako filozofický prozaik. Jeho príbeh na každom kroku podlieha filozofickému premýšľaniu. Ako filozof sa Kundera vo svojom diele po vzore Sokrata neupína ani tak k filozofickým odpovediam ako skôr k otázkam. Cieľom je vždy správne sa pýtať. Inak povedané, hľadať správne otázky, aby sme sa dokázali aspoň z časti priblížiť k správnym odpovediam. A keď už nič iné, minimálne hodíme tieň pochybností na absolútne vyhlásenia iných. Kundera sa opiera o filozofické debaty dávnych mysliteľov a na základe prozaického diela, akým je aj jeho Nesnesitelná lehkost bytí, sa snaží demonštrovať vlastné filozofické závery na základe životných príkladov. Okrem otázky životnej ľahkosti a jej pozitívnej, či negatívnej konotácie pre ľudský život, sa autor knihy zameriava aj na Nietzscheho otázku „večného návratu.“

Nemenej zaujímavé je aj Kunderovo podobenstvo s mytologickým príbehom o Oidipovi. V tomto meta-naratívnom prvku sa Kundera otáča za potlačením Pražskej jari, inváziou vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa. Všetky tieto otázky a domnienku však tvoria len časť z ucelenej a komplexnej príbehovej mozaiky fiktívnych hrdinov. Nesnesitelná lehkost bytí má myšlienok oveľa viac a všetky sú nesmierne zaujímavé a podnetné. Aj touto zásluhou je čítanie knihy veľmi dynamické a informatívne. Človek neostáva iba pri povrchnom príbehu. Ideme dovnútra. Do sveta na hranici medzi fikciou a realitou, pričom realita nie je iba politická, ale ako už bolo spomenuté, aj autenticky filozofická. V neposlednom rade na nás čaká pútavý príbeh s postmoderným delením žánru aj dejovej linky.

Nesnesitelná lehkost bytí je výborná kniha. Pre mnohých ide o vstupnú bránu do literárneho sveta Milana Kunderu. Kniha nielen baví, ale najmä podnecuje k myšlienkam. Vyzýva našu zvedavosť, rozširuje naše povedomie, nabáda k uvažovaniu. Stávame sa poslucháčmi na akademickej prednáške. Inokedy sa stávame svedkami komického rozprávania hraničiaceho až so satirou. Scéna v Kambodži pripomína svojim tónom nedávny filmový hit Trojuholník smútku (Triangle of Sadness, 2022). Kniha je myšlienkovo obšírna a mnohovrstevná. Figuruje tu množstvo úvah hodných k zapísaniu. Cynik by mohol povedať, že Kunderovo dielo by mohlo samo osebe tvoriť mnohé múdre frázy na sociálnych sieťach. Avšak na rozdiel od tohto zjednodušeného média, prahnúceho k nebezpečne mylným výkladom, dokážu Kunderove knihy naopak podnecovať k hlbším otázkam, než vyslovene potvrdzovať naše vlastné predstavy.

Na záver by sa žiadalo spomenúť, že Nesnesitelná lehkost bytí je okrem všetkého spomenutého najmä ľudská kniha. Kniha o láske a ľudskosti. Pre tento účel vyberme citát priamo z knihy, ktorým túto recenziu aj ukončíme: „Skutečná dobrota člověka se může projevit v naprosté čistotě a svobodě jen vůči tomu, kdo žádnou sílu nepředstavuje. Skutečná mravní zkouška lidstva, ta nejzákladnější (uložená tak hluboko, že uniká našemu zraku), záleží v jeho vztahu k těm, kteří jsou mu dáni napospas: ke zvířatům. A zde došlo k základnímu debaklu člověka, tak základnímu, že právě z něho vyplývají všechny ostatní.“

Knihu prečítal a recenziu napísal… chvíľka napätia… Radoslav Irša, ktorý stojí aj drží pevne v rukách s prstami na klávesnici projekt Arty film&book.