Aké skryté posolstvá zakomponovala autorka Harryho Pottera JK Rowling do svojich kníh?

Mysleli ste si, že Harry Potter je o hovoriacich klobúkoch, trojhlavých psíkoch a mávaní prútikom?

Zistite s nami, ktoré kľúčové témy a hodnoty nám autorka tejto nesmrteľnej knižnej série predkladá na pozadí príbehu o okuliarnatom mladom čarodejníkovi. Autorka Harryho Pottera JK Rowling do svojich kníh projektuje mnoho tém, ktoré sa v reálnom svete dotýkajú aj jej. Ako autorka zakomponovala tému depresie, diskriminácie alebo strát do detských kníh, sa dočítate na nasledujúcich riadkoch.

Celým menom Joanne Rowling sa narodila 31. júla 1965 v Británii. Písanie a rozprávanie príbehov bolo jej koníčkom od útleho detstva, ale profesionálne sa mu začala venovať až neskôr. Po ukončení vysokoškolského štúdia pracovala v britskej Amnesty International. V tomto období sa prvýkrát v jej hlave začal kresliť príbeh o okuliarnatom čarodejníkovi Harrym. Rowlingová sa presťahovala do Portugalska, kde spoznala svojho prvého manžela a priviedla na svet svoju prvú dcéru. V roku 1993 sa vrátila do Anglicka a ako nezamestnaná začala plne tvoriť knihy o Harrym Potterovi. Medzitým riešila nepekný rozvod, existenčné problémy aj úmrtie blízkej osoby. Ktoré životné situácie ovplyvnili tvorbu autorky a ktorých aspektov kníh, ktoré toľko milujeme, sme si možno doteraz nevšimli?

Téma straty a osamelosti

Matka JK Rowling trpela dlhoročnou chorobou, ktorá vyústila v jej predčasnú smrť vo veku len 45 rokov. Na autorku táto udalosť zanechala hlboké stopy, ktoré sa premietli nielen do jej celkového psychického stavu, ale aj do ich kníh. JK Rowling do Harryho Pottera projektuje svoje pocity osamelosti a smútku zo straty.

Najzreteľnejšie to môžeme pozorovať priamo na hlavnej postave Harrym, ktorý tému straty rieši na takmer každej stránke. Čiernovlasý chlapec prišiel o rodičov a snaží sa vyrovnať s ich stratou v prostredí u Dursleyovcov a následne pomocou hľadania nového domova a priateľov v Rokforte. Tiež postavy ako Sirius Black, Severus Snape alebo Albus Dumbledore v sebe nesú tému straty, ktorá sa píše do ich motivácií a konania.

Podpora, láska a priateľstvo

Hodnoty, ktoré autorke pomohli prekonať tie najťažšie obdobia v jej živote, ako bola práve strata matky, rozvod, existenčné problémy a boj s depresiou. Toto posolstvo sa Rowlingovej podarilo preniesť prostredníctvom všetkých dielov Harryho Pottera. Silné priateľstvo medzi Harrym, Ronom a Hermionou je stabilným prvkom, ktorý nás sprevádza všetkými knihami. Pevné puto medzi hlavnou trojicou je mnohokrát skúšané drobnými neshodami, cez ktoré sa však vždy dokážu preniesť.

Láska je odpoveďou na všetky palčivé otázky, ktoré v príbehu vzniknú, a autorka ju čitateľovi predkladá ako to najväčšie kúzlo, ktoré môžeme prežiť. V knihe sa stretávame s motívom lásky priateľskej, partnerskej i vo vzťahu rodičov k deťom.

Dementori ako metafora depresie

JK Rowling v mnohých rozhovoroch priznala, že v priebehu života niekoľkokrát bojovala s depresiou. Jej zobrazenie dementorov a ich vplyv na človeka sama prirovnala práve k stavom, ktoré má človek trpiaci depresiou. Podľa samej autorky nejde o smútok, ale hlbokú zúfalosť, pocit, že človek už nikdy nebude šťastný a apatia.

Zmena a osobný rast

Rovnako ako v jej osobnom živote, aj v knihách o Harrym Potterovi Rowling kladie svojim postavám prekážky a neočakávané zmeny, vďaka ktorým sa nakoniec postavy vyvíjajú a rastú. Jediným príkladom za všetky je postava Severusa Snapea, ktorý kvôli stratám svojej platonickej lásky bojuje so svojou vnútornou temnotou a rozhoduje sa zmeniť svoj život a robiť správne rozhodnutia. Komplexnosť jeho postavy sa dozvedáme až v poslednom dieli Harry Potter a Dary smrti.

Prekonávanie predsudkov a diskriminácie

Rowlingová Harryho Pottera používa tiež ako prostriedok na zdôraznenie tém diskriminácie a rasizmu v našej spoločnosti. V knihách narazíme na čistokrvných kúzelníkov, ktorí šikanujú nekúzelníkov (muklov), alebo kúzelnícke deti z muklovských rodín. Malfoyova rodina tiež diskriminuje a vysmieva sa rodine Weaslyovcov za to, že nemajú veľa finančných prostriedkov. Tému autorka určite zaradila aj vďaka svojim skúsenostiam s finančnými problémami, ktoré zažívala v období, keď fungovala ako samoživiteľka bez práce, ešte pred vydaním prvého dielu Harryho Pottera.

Zdroje a inšpirácie pri písaní tohto článku sú tu, tu aj tu