Zorganizujte si knihy podľa Marie Kondo

Upratovanie kníh alebo poradenstvo pre tých, ktorí si myslia, že sa nemôžu rozlúčiť s knihami.

 

Ak si myslíte, že knihy sú jediná vec, ktorú nemôžete vyhodiť, Marie Kondo vás vyvedie z omylu. Podľa Marie Kondo má ,,upratovanie kníh“ dva ciele:

1, tešiť sa z obľúbených kníh a 2, racionálne sa rozhodovať.

Kondo prichádza s tvrdením, že pomyslené zbohom máme dať knihám, ktoré sme nedočítali. Do skupiny kníh, ktoré by mali opustiť vašu knižnicu patria encyklopédie – pre ich možnú neaktuálnosť. Avšak v tomto smere Kondo zdôrazňuje, že ku knihám máme pristupovať zodpovedne.

Za univerzálny spôsob rozdeľovania kníh na potrebné a nepotrebné, považuje ich rozdelenie do kategórií ako všeobecné (na čítanie), praktické (kuchárske knihy), vizuálne (umenie). Ak uvidíme množstvo kníh, ktoré obsahuje knižnica podľa kategórií, získame nielen prehľad o svojich knihách, ale aj ich účelovosť.

Kondo zdôrazňuje, že módne časopisy nemôžeme považovať za knihy, a preto by nemali mať vyhradený priestor v knižnici. Ako jeden z dôvodov uvádza ich neaktuálnosť a podliehanie súčasnému trendu.

Knižnicu neskrývajte pred zvedavcami, ale hrdo ju ukazujte

Aj v prípade knižníc platí – čo nevidíte, to neriešite. Vaša knižnica má byť ozdobou izby, a preto ju neskrývajte za skriňami, ale umiestnite ju v izbe tak, aby ste ju mali „pred očami.“ Rozlúčte sa s rôznymi soškami, ktoré sú položené na poličkách pred knihami. Dajte knihám priestor 🙂

Ukladajte knihy vertikálne

Ako správne ukladať knihy? Jednoznačne ich postavte, neklaďte ich na hromadu. Pokiaľ knihy budú ukladané vertikálne, nebudete mať tendenciu ich rozhadzovať na ostatné knihy. Základným pravidlom upratovania kníh je mať radosť zo samého seba. Vyradené knihy môžete darovať vašim blízkym, alebo do antikvariátu.