Harry Potter knihy: Koľko kníh je o Harry Potterovi?

Mysleli ste si, že príbehy z kúzelníckeho sveta Harryho Pottera končia 7. knihou? Tak pre vás máme novinku!

Vďaka obrovskému obľúbeniu, ktoré si séria u fanúšikov právom získala, vychádzajú aj po jej ukončení rozširujúce knihy, a to dokonca priamo od autorky JK Rowling. Dozviete sa z nich napríklad to, kto je Králiček Balíček, aké sú najznámejšie metlobalové tímy všetkých čias, alebo akú fyziológiu má tryskochvostý škrot.

Koľko kníh má séria Harry Potter?

Pôvodná séria má 7 knižných dielov. Toto číslo pravdepodobne prekvapí filmových fanúšikov, ktorí sa môžu tešiť na 8 filmov. Rozdiel je spôsobený tým, že posledná kniha bola vo filme rozdelená na 2 časti. A ako idú diely Harryho Pottera za sebou?

  1. Harry Potter a Kameň mudrcov
  2. Harry Potter a Tajomná komnata
  3. Harry Potter a Väzeň z Azkabanu
  4. Harry Potter a Ohnivá čaša
  5. Harry Potter a Fénixov rád
  6. Harry Potter a Polovičný princ
  7. Harry Potter a Dary smrti

Samozrejme nemôžeme vynechať ani pokračovanie série, ktoré vyšlo takmer 10 rokov po poslednom dieli pôvodnej série, a to vo forme scenára k divadelnej hre Harry Potter a Prekliate dieta. Autorami scenára sú Jack Thorne, John Tiffany a autorka pôvodnej série JK Rowling. Práve táto hra vyvolala vlnu kritiky zo strany fanúšikov. Okrem farby pleti niektorých hercov kritizovali aj scenár, v ktorom sa objavujú aj postavy z pôvodnej série.

Z Rokfortskej knižnice

Hoci nasledujúce knihy sa nedajú úplne zaradiť do série Harry Potter, sú na ňu silne naviazané a ak ste opravdoví fanúšikovia, rozhodne by nemali chýbať ani vo vašej knižnici. Autorkou je tiež JK Rowling a všetky tieto knihy sa objavujú v pôvodnej sérii.

Fantastické zvieratá a ich výskyt

Učebnica, ktorú si majú študenti Rokfortu priniesť ako povinnú literatúru k predmetu Starostlivosť o kúzelné tvory. Jej autorom je Mlok Scamander. V knihe si prečítate informácie o anatómii, potrebách a schopnostiach jednotlivých kúzelných tvorov. Takže ak si plánujete zaobstarať baziliška, táto kniha by pre vás mohla byť skvelým východiskovým bodom. Na základe tejto knihy je postavená aj rovnomenná filmová trilógia, ktorá nás sprevádza životom jej autora.

Metlobal v priebehu vekov

Kniha, ktorú si Harry v prvom ročníku požičal z knižnice. Vyšiel s ňou však na školské pozemky a bola mu zobratá profesorom Snapom. Jej autorom je Kennilworthy Whisp, metlobalový odborník, a pojednáva o histórii, pravidlách a slávnych britských tímoch a hráčoch.

Rozprávky barda Beedla

Kniha, s ktorou sa stretávame v poslednom dieli Harryho Pottera a na rozdiel od predchádzajúcich dvoch je skutočne významná pre dejovú líniu príbehu. Obsahuje 5 kúzelnických rozprávok, vrátane tej o troch bratoch, z ktorej sa dozvedáme o Daroch smrti.

Fantastické zvieratá scenáre

V roku 2016 mohli všetci fanúšikovia opäť zaplesať! JK Rowling nás spolu s Davidom Yatesom potešili vydáním filmu Fantastické zvieratá a kde ich nájsť. Filmy opisujú život fiktívneho autora rovnomennej učebnice Mloka Scamandera. Dej sa odohráva v 30. rokoch, teda pár desaťročí pred originálnou sériou, môžeme sa v ňom teda stretnúť aj s niektorými známymi postavami. Aktuálne filmovú trilógiu nasledovali aj vydané tri knihy vo forme scenárov, ktorých autorkou je JK Rowling. Pôvodne mala séria filmov 5 dielov, ale zatiaľ sa od natáčania ďalších dielov upustilo. Ako teda idú za sebou jednotlivé diely Fantastických zvierat?

  1. Fantastické zvieratá a ich výskyt
  2. Fantastické zvieratá: Grindewaldove zločiny
  3. Fantastické zvieratá: Tajomstvá Dumbledora

 

Celkovo teda z pera JK Rowling si môžete zaobstarať 14 kníh zo sveta Harryho Pottera, ktoré sa rozhodne oplatí prečítať! A ak sa ani tak čarov a kúziel nemôžete nabažiť, odporúčame siahnuť aj po ďalších tituloch z kúzelníckeho sveta Harryho Pottera, ktorých spracovanie sa chopili iní autori.