Nové vydania kníh, z ktorých nespustíte oči

Kedy máte v knižnici skutočný poklad? Ak sa môžete pochváliť vašou vysnívanou a už vypredanou knihou. Ale čo urobíte, keď zistíte, že ste obľúbenú knihu požičali známemu, ktorý ju následne stratil?

Nemusíte plakať, či škrtať nešťastníka zo zoznamu priateľov. Záchranné koleso vám môžu poskytnúť antikvariáty, alebo vydavateľstvá, ktoré žiadané knihy opätovne vydávajú. Aby ste sa nestratili v ponuke kníh, vybrali sme tie knižné kúsky, ktoré sa dočkali opätovného vydania. Ktovie, možno práve teraz nájdete vašu stratenú knihu v novom, ešte krajšom šate.

 

 

Dom duchov (Isabel Allende)

Román Dom duchov je rozvetvenou ságou latinsko-americkej rodiny, prežívajúcej svoje víťazstvá i pády na pozadí pohnutých spoločenských udalostí, v imaginatívnej krajine plnej vulkánov a častých hurikánov, prírodných i ľudských katastrof. Je to zároveň nádherný príbeh ženy plnej prirodzenej odvahy a sily. Podľa knihy bol nakrútený oceňovaný film, román sa zaradil medzi najúspešnejšie literárne diela 20. storočia.

 

Smäd po živote (Irving Stone)

Jedno z najvýznamnejších diel svetovej literatúry vychádza v novom vydaní takmer po dvoch desaťročiach. Je výsledkom mohutného dojmu, akým na Irvinga Stona zapôsobili obrazy Vincenta van Gogha, s ktorým sa zoznámil v Paríži v 20. rokoch minulého storočia. Na základe štúdia zachovanej korešpondencie, autentických dokumentov a spomienok žijúcich súčasníkov veľkého maliara napísal príbeh, ktorý sa zaradil k najčítanejším dielam svojho žánru.

Príbeh služobníčky (Margaret Atwood)

Margaret Atwood je kanadská spisovateľka, poetka, feministická a politická aktivistka. Je nositeľkou viacerých prestížnych literárnych ocenení vrátane Bookerovej ceny. Román Príbeh služobníčky potvrdzuje jej povesť veľkej prozaičky. Vo svojej tvorbe sa už viackrát vcítila do zložitej psychiky modernej ženy, no tentoraz sa obracia do budúcnosti. Pohľadom literárnej postavy Fredovej opisuje zákutia skryté pod pokojnou fasádou Gileádskej republiky.

Foucaultovo kyvadlo (Umberto Eco)

Foucaultovo kyvadlo, medená guľa zavesená na lane dlhom 54 metrov, symbol rozumového poznania, sa v Ecovom románe stáva hrôzostrašným nástrojom, ktorý skončí to, čo pôvodne malo byť iba nevinný žart. Traja redaktori milánskych novín z dlhej chvíle pripravia „Plán“ – podvrh, spájajúci stredovekých templárov s iným okultnými skupinami od stredoveku až po súčasnosť.

Stratený svet (Sir Arthur Conan Doyle) 
 

Profesor Challenger je kapacita. Vyniká v štúdiu prírodných vied, inteligenciou ďaleko prevyšuje bežných ľudí a so solídnou dávkou bohorovnosti si to aj uvedomuje. Okrem toho je mocný ako býk, rovnako nebezpečne energický, impulzívny, a keď už sme pri tom, aj zdvorilý. Excelentné rozprávačstvo A. C. Doylea ani po rokoch nestráca podmanivé čaro a Stratený svet je to pravé miesto pre tých, ktorí sa chcú stratiť vo svete dinosaurov, dobrodružstva a pôvabov minulosti.

Mor (Albert Camus)

Román Mor, vrcholné dielo Alberta Camusa, je považovaný za jeden z trvalých pamätníkov protifašistického odporu a svedectvo o hodnote humanizmu. Lekár Rieux, hlavný hrdina románu, zaznamenáva symptómy a priebeh morovej epidémie v alžírskom Orane. V uzavretom, od okolitého sveta odrezanom meste sa v dôsledku šírenia moru obyvateľstvo rozdelí na dve skupiny – jedni trpne čakajú, kým na nich príde rad, druhí sa snažia proti pohrome bojovať všemožným prostriedkami, hoci sú ich vyhliadky mizivé.